kostka kajmakowo-czekoladowa

0 (0 ocen)

...obłędnie pyszne i jeszcze bardziej obłędnie słodkie ciasto

Składniki:

  • Spód:
    200 g czekoladowych herbatników (zmiksowanych na proszek)
    100 g stopionego masła
    2 łyżek wiórków kokosowych

    Nadzienie:
    1 puszkę słodzonego mleka skondensowanego
    125 g masła
    90 g cukru
    1 łyżkę miodu

    polewa:
    200 g gorzkiej czekolady
    2 łyżeczki oleju (najlepiej arachidowego)

Kostka kajmakowo-czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. spód: do blaszki wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia, wyłożyć masę z wymieszanych składników spodu
  • 2. nadzienie: do garnka wylewamy mleko z puszki, dokładamy resztę składników, i na średnim/małym ogniu, ciągle mieszając, gotujemy równe 15 minut trzeba baaaardzo uważać i non-stop mieszać bo okropnie się ta masa przypala, jeśli się jej intensywnie nie miesza.
  • 3. Po 15 minutach zdjąć z ognia i ucierać do ostudzenia,drewnianą pałką/łyżką, aż zbieleje i zgęstnieje ja mieszałam znów chyba z 15 minut.
  • 4. Wyłożyć na herbatnikowy spód, odstawić do lodówki do stężenia. W tym czasie zrobić polewę czekoladową:
  • 5. Całość równomiernie oblać stopioną czekoladą z dodatkiem oleju
    Wstawić do lodówki, aż całkowicie stężeje najlepiej na noc - wtedy kroić.

Porady

Blaszkę miałam 21x26cm

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy