CIASTO KOSTKA MAFIJNA

4.5 (169 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 4 osób

Chyba wszyscy znają te kruche ciasteczka, przełożone waniliową oraz cytrynową masą, Ja przedstawiam mój autorski przepis, zresztą bardzo zbliżony do oryginału. Ciasteczka są chrupiące, więc nie nadają się do jedzenia łyżeczką, dopiero na 3 dzień robią się wilgotne od kremu.

  • 4 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 3 opakowania maślanych herbatników po 250 g (u mnie Bonitki z Biedronki)

    MASA CYTRYNOWA:

    2 jajka
    11 dag cukru
    2 cytryny
    7 dag masła

    MASA WANILIOWA:

    1,5 szklanki mleka
    6 łyżek cukru
    0,5 opakowania cukru wanilinowego
    1 budyń śmietankowy
    1 żółtko
    kostka masła 200 g
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kostka mafijna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WYKONANIE MASY CYTRYNOWEJ:

    Na kuchenkę stawiamy garnek z wodą wypełnioną do 1/3 wysokości.
    Cytryny dobrze myjemy i ocieramy skórkę, uważamy żeby nie zetrzeć białej części. Wyciskamy sok.
    Przekładamy do metalowej miski. Dodajemy również jajka, cukier oraz masło pokrojone na mniejsze części. Umieszczamy na garnku z gotującą wodą i za pomocą rózgi ubijamy na krem, który będzie wyglądać jak budyń. Odstawiamy do przestygnięcia.


    ROBIMY DRUGI KREM:

    Szklankę mleka gotujemy razem z cukrami. Do pozostałej części dodajemy budyń i dobrze roztrzepujemy. Wlewamy na wrzące mleko i ciągle mieszając gotujemy budyń. Wyłączamy ogień, dodajemy żółtko. Dobrze mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

    Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do wyczerpania.

    SKŁADANIE CIASTA:

    Formę o wymiarach 25/30 cm wykładamy folią aluminiową, układamy warstwę herbatników.

    Nakładamy 1/3 masy waniliowej, wygładzamy i łyżeczką równomiernie rozkładamy masę cytrynową, którą także równo wygładzamy i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie. Na końcu ma być warstwa herbatników. Ciasto szczelnie owijamy i chowamy do lodówki na ok. 4-6 godzin. Po tym czasie ciastka łatwo się kroją, ale nadal są chrupiące. Smacznego :)

Porady

Krem cytrynowy jak i budyń możemy sobie przygotować dzień wcześniej. Możemy również wykorzystać mniejsze herbatniki, nasza kostka będzie wtedy ,,zgrabniejsza''.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Masa Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować