Kostka miodowo-herbatnikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: Mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy margarynę, siekamy nożem razem. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 2 części. Blachę smarujemy tłuszczem. Ciasto wałkujemy na cienie placuszki, przekładamy na wałku na blachę i pieczemy w temp. 180 stopni około 20 minut.
Budyń gotujemy według przepisu z cukrem waniliowym, studzimy pod przykryciem. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodajemy serek i mieszamy by połączyły się składniki. Na koniec dodajemy porcjami budyń, delikatnie mieszamy.
Na spód układamy placek miodowy, smarujemy krem, następnie cienką warstwę dżemu. Układamy herbatniki, dociskamy. Znów smarujemy krem, herbatniki i krem. na drugi placek od spodu smarujemy dżem i przykrywamy całość, mocno dociskamy. Na wierzchu smarujemy cienką warstwę kremu i układamy herbatniki.
Dekoracyjnie w połączenia smarujemy polewę czekoladową. Całość odstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na 2 dni. Ciasto tniemy według kostek.
Porady
1.zamiast polewy czekoladowej możemy użyć cukru pudru, lub orzechów włoskich w miodzie.
Komentarze