Kostka miodowo - orzechowa z kremem i bezami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Miodowe ciasto z karmelem orzechowym i dwoma rodzajami kremów czekoladowym i kokosowym, całość polana polewą czekoladowo - kawową. Ciasto dodatkowo kryje w sobie bezy, które delikatnie dosładzają mało słodkie kremy! Polecam!

  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto miodowe:
    350g mąki
    ½ szklanki miodu
    80g margaryny
    2 łyżki śmietany
    0,5 łyżeczki sody
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 jajko

    Karmel orzechowy:
    250 g orzechów włoskich
    ¾ szklanki cukru
    4 łyżki miodu
    120 g masła

    Krem czekoladowy:
    400ml mleka
    1 budyń czekoladowy bez cukru
    100g masła
    2 łyżki cukru

    Krem kokosowy:
    400ml mleka
    1 budyń waniliowy bez cukru
    100g masła
    2 łyżki cukru
    4 łyżki kokosu

    Polewa kakaowo - kawowa:
    100g margaryny
    4 łyżki cukru
    2 łyżki kakao
    1 łyżka mleka
    1 łyżka mielonej kawy

    Dodatkowo:
    100g pokruszonych bez
    Paczka herbatników lub krakersów

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kostka miodowo - orzechowa z kremem i bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto miodowe: Blaszkę lub blaszki o tej samej wielkości wyłożyć papierem do pieczenia. Z podanych składników zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować na wielkość blaszki, wyłożyć karmel orzechowy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut, do zrumienienia.
  • 2. Karmel orzechowy: Orzechy drobno posiekać. Masło, cukier i miód umieścić doprowadzić do wrzenia, dodać orzechy i pogotować, aż cukier się rozpuści. Karmel wyłożyć na ciasto.
  • 3. Krem czekoladowy: Odlać ½ szklanki mleka rozmieszać w nim budyń, pozostałe mleko zagotować z cukrem. Roztwór wlać do gotującego się mleka, ponowne doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 1 minuty. Zimny budyń utrzeć z masłem na puszysty, jednolity krem.
  • 4. Krem kokosowy: Odlać ½ szklanki mleka rozmieszać w nim budyń, pozostałe mleko zagotować z cukrem i kokosem. Roztwór wlać do gotującego się mleka, ponowne doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 1 minuty. Zimny budyń utrzeć z masłem na puszysty, jednolity krem.
  • 5. Polewa kakaowo - kawowa: Wszystkie składniki przełożyć do rondelka i podgrzewana małym ogniu, do rozpuszczenia się cukru i margaryny. Chwilkę gotować aż masa lekko zgęstnieje.
  • 6. Przełożenie:
    Na ciasto z karmelem wyłożyć ciemny krem, posypać go pokruszonym bezami. Na nich delikatnie rozsmarować jasny krem. Ułożyć herbatniki oblewając je polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować