Ciasto kostka śliwkowo - czekoladowa

4.5 (189 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny, wilgotny przekładaniec - puszyste, kakaowe blaty biszkoptowe przełożone kremem śliwkowym.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:

    6 dużych jajek
    150 g mąki pszennej tortowej ( 1 szklanka minus 2 łyżki )
    30 g kakao ( 3 łyżki z lekką górką )
    220 g cukru ( 1 szklanka )
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka octu 10%
    100 gorzkiej czekolady, startej na grubych oczkach tarki

    Krem śliwkowy:

    500 g śliwek, najlepiej węgierek ( waga po wypestkowaniu ), można użyć śliwek mrożonych, których wcześniej nie rozmrażamy
    1/4 szklanki wody
    3 łyżeczki żelatyny ( 12 g )
    1/4 - 1/2 szklanki cukru ( ilość zależy od słodkości śliwek i własnych upodobań smakowych; najlepiej zacząć od mniejszej ilości, ewentualnie później dosładzając do smaku )
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    500 g serka mascarpone, schłodzonego


    Polewa czekoladowo - śliwkowa:

    125 g masła
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 łyżki mleka
    3 łyżki kakao
    5 łyżek powideł śliwkowych


    Nasączenie:

    1/2 szklanki likieru śliwkowego lub likieru amaretto ( pasować też będzie likier czekoladowy lub kawowy; w wersji bezalkoholowej - mocna herbata, osłodzona, z dodatkiem soku z cytryny )
    1/4 szklanki wody


    Dodatkowo:

    50 g płatków migdałowych, uprażonych na suchej patelni


Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto kostka śliwkowo - czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.

    Mąkę pszenną i kakao przesiać i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać ocet, dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do wyczerpania cukru. Dodać żółtka i zmiksować na niskich obrotach miksera. Wsypać suche składniki i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką do połączenia. Dodać startą czekoladę i wymieszać. Ciasto przelać do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 20 - 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 2 blaty.
  • 2. Krem śliwkowy:

    Wypestkowane śliwki przełożyć do garnuszka, wlać wodę i sok z cytryny, wsypać cukier. Podgrzewać na średnim ogniu do momentu aż cukier się rozpuści a śliwki rozpadną/rozgotują. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śliwki zmiksować blenderem na gładkie puree ( nie trzeba bardzo dokładnie, mogą pozostać małe skórki ). Dodać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w 1 łyżce zimnej wody i zagotować. Zdjąć z ognia i wmieszać rozpuszczoną żelatynę. Wystudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. Ten etap przepisu najlepiej przygotować wieczór wcześniej.

    Po tym czasie stężały sos śliwkowy zmiksować z serkiem mascarpone na gładki, jednolity krem.
    UWAGA: Jeżeli sos śliwkowy wyszedł zbyt twardy ( jak galaretka ), należy wówczas trochę go rozrzedzić dodając 2 - 3 łyżki gorącej wody. Postępujemy tak gdyż zbyt zwarty nie połączy nam się ładnie z serkiem mascarpone.
  • 3. Polewa:

    W rondelku rozpuścić masło. Dodać cukier puder i mleko, mieszać do rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z ognia i dodać kakao, wymieszać. Do jeszcze ciepłej polewy dodać powidła śliwkowe i wymieszać do połączenia powideł z polewą.
  • 4. Jeden z blatów biszkoptowych nasączyć połową mieszanki likieru i wody. Następnie wyłożyć cały śliwkowy krem i wyrównać. Przykryć drugim kakaowym blatem i nasączyć drugą połową ponczu. Wierzch polać przestudzoną polewą i posypać płatkami migdałów. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować