Kostka arbuzowa

0 (0 ocen)

Lekki i orzeźwiający

Składniki:

  • Biszkopt
    4 jajka
    ½ szklanki cukru
    ½ szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki na warstwę I:
    3 kg arbuza ze skórką
    2-3 galaretki truskawkowe

    Składniki na warstwę II:
    400 dag serka waniliowego homogenizowanego
    2 galaretki o dowolnym smaku
    Dodatkowo
    Duża paczka herbatników

Kostka arbuzowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka, ubijając. Wysypać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem blachy o wymiarach 39x24cm. Piec około 25 min w temperaturze 170 stopni C.
  • 2. Warstwa I
    Arbuza zmiksować. Podgrzać i wsypać galaretki. Dosłodzić jeśli mamy bardzo kwaśny arbuz. Całość lekko zagotować i mieszać do całkowitego rozpuszczenia galaretek.
    Masę wystudzić i wylać na biszkopt. Schłodzić w lodówce. Ułożyć herbatniki.
  • 3. Warstwa II:
    Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Odstawić do aby wystygło. Następnie wymieszać z serkami. Wylać na I warstwę. Schłodzić w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy