Kostka truskawkowa z pianką cappucino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i żółtka.
Oba rodzaje maki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko do masy jajecznej,delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Ciasto podzielić na trzy części pierwszą pozostawić żółtą pozostałe dwie zabarwić na zielono i czerwono dodając po odrobinie barwników.
Blaszkę 16x29 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać każdy kolor ciasto osobno,oddzielając je paseczkami z foli aluminiowej.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec 30 minut,po upieczeniu wystudzić.
2.Galaretki rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku,odstawić do ostudzenia.
Serek przełożyć do miski dodać zimną galaretkę i krótko wymieszać mikserem na końcu dodać truskawki i przemieszać łyżką,masę włożyć na chwilę do lodówki żeby zastygła.
3.Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem dodać cappucino i śmietano-fixy dokładnie wymieszać mikserem.
4.Blaszkę na której piekło się ciasto ponownie wyłożyć papierem do pieczenia i od brzegu wyłożyć zielony i żółty paseczek ciasta,między paseczki wyłożyć połowę masy truskawkowej,na masie położyć czerwony paseczek ciasta,a na paseczku zielonym i żółtym pozostałą masę,na wierzch wyłożyć piankę cappucino,wyrównać i posypać startą czekoladą deserową,można udekorować truskawkami.
Komentarze