Kostka truskawkowa z pianką cappucino

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min

Lekkie,delikatne ciasto w którym łączą się smaki truskawek i czekoladowego cappucino,świetnie smakuje i ciekawie wygląda.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na biszkopt:
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    barwnik spożywczy zielony i czerwony
    na masę truskawkową:
    500 g serka o smaku truskawkowym
    2 galaretki truskawkowe
    10 pokrojonych truskawek
    na piankę cappucino:
    500 ml śmietany 30%
    2 śmietano-fixy
    4 łyżki cappucino o smaku czekoladowym
    ponadto:
    starta czekolada deserowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kostka truskawkowa z pianką cappucino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić białka od żółtek.
    Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i żółtka.
    Oba rodzaje maki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko do masy jajecznej,delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
    Ciasto podzielić na trzy części pierwszą pozostawić żółtą pozostałe dwie zabarwić na zielono i czerwono dodając po odrobinie barwników.
    Blaszkę 16x29 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać każdy kolor ciasto osobno,oddzielając je paseczkami z foli aluminiowej.
    Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec 30 minut,po upieczeniu wystudzić.
  • 2. Galaretki rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku,odstawić do ostudzenia.
    Serek przełożyć do miski dodać zimną galaretkę i krótko wymieszać mikserem na końcu dodać truskawki i przemieszać łyżką,masę włożyć na chwilę do lodówki żeby zastygła.
  • 3. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem dodać cappucino i śmietano-fixy dokładnie wymieszać mikserem.
  • 4. Blaszkę na której piekło się ciasto ponownie wyłożyć papierem do pieczenia i od brzegu wyłożyć zielony i żółty paseczek ciasta,między paseczki wyłożyć połowę masy truskawkowej,na masie położyć czerwony paseczek ciasta,a na paseczku zielonym i żółtym pozostałą masę,na wierzch wyłożyć piankę cappucino,wyrównać i posypać startą czekoladą deserową,można udekorować truskawkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować