Kosz z owocami lata - tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początki rozrabiamy każdą galaretkę w 350 ml wody i odstawiamy by zaczęły tężeć.
Przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Obie mąki mieszamy ze sobą i przesiewamy do masy, mieszamy delikatnie łyżką. Gotową masę przekładamy do tortownicy i pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach.
2.Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder i ostudzoną żelatynę.
Gotowy biszkopt przekrawamy na 4 placki. Pierwszy układamy w tortownicy, nasączamy i wykładamy na niego 1/3 masy z kremówki, na to układamy maliny i zalewamy je tężejącą galaretką malinową, nakrywamy drugim plackiem , nasączamy, wykładamy połowę pozostałej masy z kremówki, układamy jagody i zalewamy tężejącą galaretką jagodową. Układamy kolejny placek, nasączamy, wykładamy resztę masy z kremówki, układamy porzeczki i zalewamy galaretką porzeczkową. Przykrywamy ostatnim plackiem, który również nasączamy. Odstawiamy do lodówki.
3.W tym czasie przygotowujemy masę do ozdobienia tortu. Masło ubijamy na jasną puszystą masę. Stopniowo dodajemy cukier puder by uzyskać odpowiednią konsystencję masy, pod koniec dodajemy barwnik. Tort pokrywamy cienką warstwą masy, resztę przekładamy do rękawa cukierniczego i za pomocą płaskiej końcówki z ząbkami ozdabiamy tort, wzorem koszyka.
Komentarze