Koszerny rosół z fasolą

2.5 (2 ocen)

  • 30 min

Przepis wzorowany na kuchni żydowskiej .

  • 30 min

Składniki:

  • 0,75 kg wołowiny chudej ( rostbef )
    0,75 kg wołowiny rosołowej ( nie za tłustej )
    3 duże marchewki
    1 duża pietruszka
    kawałek selera ( wielkości pietruszki )
    1/2 pora
    1 opalona na rumiano cebula ( w łupince )
    2 liście laurowe
    4 ziela angielskie
    4 ziarna pieprzu
    kawałek gałązki lubczyku ( maggi ogrodowego )
    szczypta soli
    pieprz mielony
    natka pietruszki
    Farfelki zrobione na 2 jajkach - ugotowane
    1 szklanka ugotowanych ziaren fasoli białej ( ja idę na skróty i używam fasoli w zalewie w puszce )
Wystaw ocenę:

2.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Koszerny rosół z fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rosół 1. Namoczyć wieczorem fasolę .Rano ugotować do miękkości i odcedzić.
    Oba mięsa , obrane warzywa , przyprawy zalać 7 szklankami wody i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować 2 godziny na małym ogniu ( rosół ma lekko ,, pyrkać ").Doprawić rosół do smaku .
    Osobno ugotować w osolonym wrzątku Farfelki. Odcedzić.
    Wyjąć miękkie mięso i warzywa z zupy .Rostbef Pokroić w grube kawałki i włożyć do rosołu razem z podzieloną na kawałki marchewką , pietruszką i selerem ( po kawałku na porcję ) .Wołowinę rosołową obrać od kości i użyć razem z resztą odsączonych warzyw na pierogi, krokiety, naleśniki, pulpety itp. - ja robię z samej wołowiny pierożki Kreplach i podaję w rosole jeśli mi trochę zostanie - coś tak jak kołduny ).
    Podawać wkładając na talerz mięso, warzywa, porcję podgrzanej fasoli i Farfelek. Zalewać gorącym rosołem i posypać pokrojoną natką pietruszki.
    W odstępstwie od oryginału ja dodaję do gotowania na tą porcję 2 kostki rosołowe wołowe Knorra - po prostu traktuję je jako przyprawę do zup ( vegetę , jarzynkę czy co tam kto używa ) .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Żydowska

Podobne przepisy

4.37 (167 ocen)

rosół

To może cię zainteresować