Pyszne kotleciki do obiadu, tym razem na ostro...z chili i mięsem mielonym. Smakują znakomicie! Są proste i szybkie w wykonaniu, a zwykły obiad zamieniają coś pysznego i niezwykłego
30 min
Składniki:
3 jajka
4 łyżki mąki pszennej
300 g mięsa mielonego z indyka
1 cebula
1 papryczka chili
100 g sera żółtego
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz
olej do smażenia
Kotleciki chili z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Papryczkę chili myjemy, osuszamy, usuwamy nasionka i bardzo drobno kroimy.
2. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę z papryczką chili. Smażymy do zeszklenia i dodajemy mięso mielone. Przyprawiamy pieprzem i solą. Smażymy do momentu aż mięso nie będzie surowe. Odcedzamy z tłuszczu i studzimy.
3.Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Dodajemy mąkę i mieszamy dokładnie, aby nie pozostały grudki. Następnie dodajemy podsmażone mięso mielone z cebulą i chili oraz starty na tarce o grubych oczkach żółty ser. Przyprawiamy papryką słodką mieloną, ziołami prowansalskimi, pieprzem oraz solą. Mieszamy.
4. Smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złocisty kolor. Usmażone kotleciki układamy na papierowym ręczniku, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Komentarze