Kotleciki kalafiorowe ze szpinakiem

4.5 (169 ocen)

Jeśli lubicie wszelkie warzywne wersje placuszków, jestem pewna, że moje kotleciki kalafiorowe będą strzałem w 10. Są przepyszne, a w smaku bardzo przypominają znany wszystkim kalafior smażony z zasmażką. Takie kotleciki to nie tylko super dodatek do obiadu, mogą stanowić też samodzielne danie z pr

Składniki:

  • 1 kalafior
    2 jajka M
    1 cebula
    2 łyżki kaszy manna
    2 ziemniaki
    1/2 pęczka natki pietruszki
    1/2 łyżeczki oregano
    sól
    1 papryczka piri piri suszona
    1 garść szpinaku świeżego
    1 ząbek czosnek
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotleciki kalafiorowe ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę zeszklić na złoto brązowo.
    Kalafiora ugotowanego al'dente ugnieść widelcem, tak by w placuszkach były wyraźne jego kawałki.
    Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę.
    Do naczynia wrzucić ziemniaki, kalafior i zeszkloną cebulkę.
    Dodać przyprawy, w tym drobno rozgniecioną papryczkę piri-piri oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Następnie dodać roztrzepane jajka oraz kaszę manną.
    Wszystko dokładnie wymieszać.
    Szpinak drobno posiekać, dodać do masy.
    Doprawić solą do smaku.
    Kotleciki kalafiorowe smażyć na dobrze rozgrzanej patelni w minimalnej ilości tłuszczu.

Porady

W miarę potrzeb, gdyby ciasto było za rzadkie dodawać po łyżeczce mąki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować