Jako wolontariuszka opiekuję się chorymi zwierzętami i szukam dla nich domu. Od 4 lat jestem wegetarianką. Obiady gotuję tylko dla siebie, ale domownicy często podjadają moje bezmięsne dania.
Kotleciki wegetariańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę moczymy ok. godziny.
Odcedzamy. Marchewki
obieramy, ścieramy na tarce
o dużych oczkach. Ryż, kaszę,
soczewicę i marchewki wkładamy
do wrzątku i gotujemy na
średnim ogniu ok. 20 minut.Następnie zostawiamy na kolejne
20 minut w wodzie i dopiero
odcedzamy oraz studzimy.
2.Pieczarki i cebulę obieramy,
kroimy w kostkę. Podsmażamy
na patelni na rumiano. Przekładamy
do masy ryżowo-marchewkowej.
Dodajemy jajka
i bułkę tartą. Mieszamy i doprawiamy.
Formujemy niewielkie
kotleciki i smażymy na patelni
na rozgrzanym oleju.
Komentarze