Kotleciki:
400 g mielonego mięsa wieprzowego
100 g ryżu długoziarnistego
cebula
2 łyżki zarodków pszennych
sól,pieprz do smaku
4 jajka (białka do mięsa, żółtka do sosu )
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
olej do smażenia
Sos cytrynowo-porowy:
1 por
200 ml śmietanki kremówki
4 łyżki soku z cytryny
4 łyżki mleka
4 żółtka
2 łyżki masła
sól,pieprz kolorowy grubo mielony do smaku
duża szczypta cukru
Kotleciki wieprzowe w sosie cytrynowo-porowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kotleciki:Ryż wsypać do wrzącej wody,gotować 15 minut i odcedzić.
Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę. Jajka rozbić oddzielić
białka od żółtek. Białka ubić ,dodać cebulę,pietruszkę,mielone
mięso,zarodki pszenne. Wyrobić jednolitą masę. Dodać
ryż,wymieszać,doprawić solą i pieprzem. Uformować małe kotleciki. Na
rozgrzanym oleju usmażyć kotleciki.
2.Sos cytrynowo-porowy: Por pokroić w plasterki i poddusić na maśle.
Żółtka,sok z cytryny,śmietankę,mleko,wymieszać dokładnie z
solą,pieprzem oraz cukrem i gotować na małym ogniu(cały czas
mieszając) do uzyskania kremowej konsystencji. Na koniec dodać
por,wymieszać.
3.Sosem polać kotleciki.Podawać np. z sałatką warzywną.
Komentarze