Kotleciki z zielonego kalafiora z dynią

0 (0 ocen)

Przepyszne bezmięsne kotleciki. Z zielonym kalafiorem i dynią, podane z surówką stanowią zdrowy i sycący posiłek.

Składniki:


  • 1 mała główka zielonego kalafiora
    300g oczyszczonej dyni
    Kawałek pora
    0,5 pęczka szczypiorku
    Ciasto:
    4 jajka
    1 łyżka majonezu
    1 łyżka jogurtu
    4 łyżki mąki pszennej
    Sól i pieprz do smaku
    0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej
    Oraz:
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotleciki z zielonego kalafiora z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do miski wbić jajka, dodać majonez i jogurt, zmiksować. Wsypać mąkę, sól, pieprz i gałkę. Zmiksować ponownie. Szczypiorek i por posiekać, wsypać do ciasta.

    Kalafior oczyścić, wrzucić na osolony wrzątek i gotować 5 minut, odcedzić, wystudzić. Rozdrobnić i wrzucić do ciasta.

    Dynię zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej, lekko posolić, wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie odcisnąć z soku, wrzucić do miski, wymieszać.

    Kłaść łyżka masę na kotleciki, smażyć na niewielkiej ilości oleju, z obu stron na rumiano. Odkładać na ręcznik papierowy.

    Podawać z surówką, u mnie sałatka z rukoli i pomidorów
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować