Kotleciki z białego sera i zielonego groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W maszynce do mięsa mielimy pół puszki odsączonego groszku. Dodajemy ser, jajka, pozostały nie zmielony groszek, sól, gałkę muszkatołową, 4 łyżki bułki tartej i zieleninę. Wszystko mieszamy.
2.Z masy formujemy wałek i wykładamy na stolnicę posypaną bułką tartą. Odcinamy nożem płaskie kotlety grubości ok. 2 cm. i otaczamy w bułce tartej.
3.Na rozgrzanym oleju smażymy kotleciki z obu stron na jasno złoty kolor.
Porady
Masa na kotlety jest bardzo delikatna, w związku z tym uformowane kotleciki na patelnię należy przenieść na szerokiej szpatułce.
Kotleciki trzeba bardzo szybko przekręcać na drugą stronę, żeby się nie przypaliły
Komentarze