Kotleciki z cukini

0 (0 ocen)

Samo zdrowie na talerzu

Składniki:

  • 2 młode cukinie
    1 marchewka
    2 łyżki drobno posiekanego koperku (lub suszonego)
    1 jajko
    8 łyżek mąki
    sól, pieprz
    oliwa do smażenia

Kotleciki z cukini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotleciki z cukinii 1. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukinie umyć, odciąć końcówki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach do naczynia, w którym jest marchewka (gdyby cukinie były większe i miały wykształcone pestki - należy je usunąć przed starciem). Startą cukinię posolić i odstawić na ok. 15-20 minut, aby puściła wodę. Po tym czasie warzywa odcisnąć z nadmiaru wody, dodać jajko, koperek, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Porady

Kotleciki smakują równie dobrze na ciepło, jak też na zimno z sosem czosnkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy