szybkie, smaczne, idealne jako drugie śniadanie do szkoły czy lunch do pracy
Składniki:
Kotleciki z indyka z koperkowym sosem jogurtowym
½ kg filetu z indyka (możemy zastąpić filetem z kurczaka)
2 jajka
3 łyżki majonezu kieleckiego
1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę
7 plasterków ulubionego żółtego sera pokrojonego w drobne paseczki
1 łyżeczka curry
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ do ¾ szklanki mąki
Sos koperkowy
Duży jogurt naturalny
Pęczek koperku
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz do smaku
Kotleciki z indyka z koperkowym sosem jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet kroimy w drobną kostkę wrzucamy do miski. Dodajemy do niego curry i mieszamy, tak aby mięso pokryło się w całości przyprawą. Do mięsa dodajemy pokrojoną cebulę, ser żółty, wbijamy jajka, dodajemy majonez, sól, pieprz i proszek do pieczenia - wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Kiedy wszystkie składniki się połączą dosypujemy mąkę w takiej ilości aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany zwykle ¾ szklanki w zupełności wystarczy. Odstawiamy na 5 minut, w tym czasie przygotowujemy sos jogurtowy.
2.Do jogurtu dodajemy posiekany drobno koperek i wyciśnięty przez praskę czosnek, skrapiamy lekko sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.
3.Kotleciki smażymy na rozgrzanym tłuszczu mniej więcej po 4 minuty z każdej strony, wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby osączyć nadmiar tłuszczu.
Kotleciki podajemy z sosem koperkowym lub dowolnym ulubionym Smacznego !
Komentarze