Kotleciki z indyka z koperkowym sosem jogurtowym

0 (0 ocen)

szybkie, smaczne, idealne jako drugie śniadanie do szkoły czy lunch do pracy

Składniki:

  • Kotleciki z indyka z koperkowym sosem jogurtowym

    ½ kg filetu z indyka (możemy zastąpić filetem z kurczaka)
    2 jajka
    3 łyżki majonezu kieleckiego
    1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę
    7 plasterków ulubionego żółtego sera pokrojonego w drobne paseczki
    1 łyżeczka curry
    ½ łyżeczki soli
    ½ łyżeczki pieprzu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ½ do ¾ szklanki mąki
    Sos koperkowy
    Duży jogurt naturalny
    Pęczek koperku
    2 ząbki czosnku
    Sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Kotleciki z indyka z koperkowym sosem jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet kroimy w drobną kostkę wrzucamy do miski. Dodajemy do niego curry i mieszamy, tak aby mięso pokryło się w całości przyprawą. Do mięsa dodajemy pokrojoną cebulę, ser żółty, wbijamy jajka, dodajemy majonez, sól, pieprz i proszek do pieczenia - wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Kiedy wszystkie składniki się połączą dosypujemy mąkę w takiej ilości aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany zwykle ¾ szklanki w zupełności wystarczy. Odstawiamy na 5 minut, w tym czasie przygotowujemy sos jogurtowy.
  • 2. Do jogurtu dodajemy posiekany drobno koperek i wyciśnięty przez praskę czosnek, skrapiamy lekko sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Kotleciki smażymy na rozgrzanym tłuszczu mniej więcej po 4 minuty z każdej strony, wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby osączyć nadmiar tłuszczu.
    Kotleciki podajemy z sosem koperkowym lub dowolnym ulubionym Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Jajka Jogurt Koper Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować