Kotleciki z jaj i marchwi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Przepis ten dostałam od mojej mamy,która często wykorzystywała go w swojej kuchni.Jako dziecko bardzo lubiłam tę potrawę,którą póżniej sama przyrządzałam swoim dzieciom.Jest to potrawa jarska,niedroga,łatwa w wykonaniu.

  • 1 godz. 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 5 porcji:

    jaja.... ..250g(5szt.)
    marchew..............300g
    mleko....................200g
    bułka mała czerstwa..100g(2szt.)
    bułka tarta..........80g
    olej rzepakowy
    do smażenia.......100g
    szczypiorek............20g
    sól,pieprz.....do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotleciki z jaj i marchwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób wykonania:
    Namoczyć bułkę w mleku(w miarę potrzeby dodać trochę wody),lekko odcisnąć.Ugotować 3 jaja na twardo,obrać ze skorupek,osobno ugotować marchew w skórce,ostudzić,obrać,całość zemleć w maszynce wraz z odciśniętą bułką.Do zmielonej masy dodać posiekany szczypiorek,2 jaja surowe,przyprawy.Całość dobrze wymieszać,podzielić na 10 części,uformować okrągłe kotlety,obtoczyć w bułce tartej,usmażyć z dwóch stron.Podawać jako danie główne obiadowe,po 2 kotleciki na 1 porcję,z dodatkiem ziemniaków purre i surówek.
    Porcja potrawy powinna ważyć 150g.

Porady

Marchew można zamienić kalafiorem lub brokułami,do masy mielonej można dodać zrumienionej na tłuszczu cebuli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować