Kotleciki z kapusty i kalafiora

0 (0 ocen)

  • 60 min

Trochę pracy jest,ale efekt końcowy niesamowity.Wyszły pyszne,delikatne .

  • 60 min

Składniki:

  • Kalafior średni
    • Kapusta młoda średnia 1/2 główki
    • Papryka czerwona 1/2
    • Cukinia kawałek około 10cm
    • Cebula średnia 1 i 1/2 szt.
    • Masło 1/2 kostki
    • Sól,pieprz,wegeta
    • Tłuszcz do smażenia kotlecików
    • Bułka 1 szt,mała
    • Jajka 2szt.
    • Bułka tarta 3 łyżki ,plus do obtoczenia.
    • Mały pęczek koperku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotleciki z kapusty i kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umytego i podzielonego kalafiora oraz kapustę ugotować w lekko osolonej wodzie około 20 min.od momentu zagotowania.
    Odcedzić ostudzoną kapustę odcisnąć i posiekać.
    Kalafior odciśnięty dać do miski ,dodać posiekaną kapustę,jajka,odciśniętą bułkę, plus 3 łyżki bułki tartej, oraz przyprawy.
  • 2. Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę,cukinię i paprykę .
    Dodać do farszu przestudzone.Na końcu dać posiekany koperek.
    Wymieszać ,doprawić do smaku i dać do lodówki na min.1 godz. by masa zagęściła się.
    Po tym czasie namoczonymi dłońmi formować kotleciki ,obtoczyć w bułce tartej i dawać na gorący tłuszcz.
    Smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
    Po usmażeniu dać na ręcznik papierowy by zniwelować nadmiar tłuszczu .

    Smacznego życzę!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować