Kotleciki z kapusty i kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umytego i podzielonego kalafiora oraz kapustę ugotować w lekko osolonej wodzie około 20 min.od momentu zagotowania.
Odcedzić ostudzoną kapustę odcisnąć i posiekać.
Kalafior odciśnięty dać do miski ,dodać posiekaną kapustę,jajka,odciśniętą bułkę, plus 3 łyżki bułki tartej, oraz przyprawy.
2.Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę,cukinię i paprykę .
Dodać do farszu przestudzone.Na końcu dać posiekany koperek.
Wymieszać ,doprawić do smaku i dać do lodówki na min.1 godz. by masa zagęściła się.
Po tym czasie namoczonymi dłońmi formować kotleciki ,obtoczyć w bułce tartej i dawać na gorący tłuszcz.
Smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
Po usmażeniu dać na ręcznik papierowy by zniwelować nadmiar tłuszczu .
Komentarze