rewelacyjne kotleciki, ciut pracochłonne ale efekt końcowy wart tego, bardzo sycące i niedrogie. Podajemy z ulubioną surówką.
60 min
Składniki:
kapusta biała-1/2 główki
pieczarki-30-40 dag
jako-1-2 szt
mąka pszenna- 1-2 łyżki
sól i pieprz do smaku
vegeta-opcjonalnie
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania
Kotleciki z kapusty i pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę kroimy, obojętnie jak, wkładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy aż będzie miękka. Pieczarki obieramy kroimy w plasterki i podsmażamy, studzimy. Gdy kapusta jest miękka odcedzamy i studzimy. Zimną kapustę mielimy na maszynce do mielenia mięsa, następnie dokładnie odciskamy z nadmiaru wody( ja to robię w czystej, bawełnianej ściereczce). Ostudzone pieczarki również mielimy. W misce mieszamy kapustę z pieczarkami dodajemy jajko, mąkę (musimy sami ocenić ile musimy dodać, jeśli farsz jest gęsty to mniej) solimy i pieprzymy do smaku, jeśli ktoś lubi vegetę to może nią doprawić zamiast solą. Dokładnie mieszamy. Wilgotnymi rękami formujemy kotleciki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Podajemy z ulubioną surówką, i ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi. SMACZNEGO
Komentarze