Kotleciki z kaszy :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gryczaną ugotować wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie,ostudzić. Płatki owsiane zalać wrzącą wodą do poziomu ich wysokości i odstawić do napęcznienia. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Cebulę pokroić i zeszklić na oleju. Do przestudzonej kaszy dodać surowe jajko, płatki owsiane, przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażoną cebulę, doprawić solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Wyrobić masę i formować z niej średniej wielkości kotleciki.
2.Gotowe kotleciki panierować w bułce tartej i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.
3.Podawać jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie, np. z sosem ( u mnie z sosem pomidorowym) i ulubioną surówką.
Komentarze