Kotleciki z makaronu

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Pyszne, szybkie w przygotowaniu kotleciki. Takie resztkowe, gdyż można wykorzystać makaron pozostały po zjedzeniu rosołu.

  • 30 min

Składniki:

  • 400 g ugotowanego makaronu nitki
    150 g wędliny
    1/2 puszki kukurydzy
    50 g żółtego sera
    2 jajka
    sól, pieprz, papryka słodka
    1 łyżka posiekanego koperku
    2 garście bułki tartej
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kotleciki z makaronu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron kroimy na krótsze nitki. Wędlinę kroimy na plastry a potem w niedużą kostkę, ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. W misce mieszamy ze sobą makaron, kukurydzę, wędlinę, żółty ser, bułkę tartą i rozmącone jajka. Masę doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i koperkiem. Jeśli jest za rzadka dosypujemy bułki tartej. Z gotowej masy formujemy niewielkie kotleciki (masę dobrze ugniatamy bo jeśli będzie za mało ugnieciona kotleciki podczas smażenia się rozpadną) i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na niewielkim ogniu z obu stron na rumiano. Podajemy np z sosem czosnkowym. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować