Bardzo proste, bardzo szybkie i bardzo smaczne. W tym roku szałwia w ogródku rozrosła się do niebywałych rozmiarów. Więc używam jej do wszystkiego - i okazała się świetnym dodatkiem. Do panierki również. Bardzo polecam!
Kotleciki z polędwiczki wieprzowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę umyć, osuszyć, oczyścić z błon. Pokroić na kawałki gr ok 2 cm.
2.Kawałki mięsa włożyć między folię i rozbić na cienkie plastry. Posolić i popieprzyć z obu stron.
3.Listki szałwii rozdrobnić w blenderze lub bardzo drobno posiekać. Wymieszać z tartą bułką, papryką i parmezanem.
4.Do 3 misek nałożyć: mąkę, roztrzepane jaja, bułkę tartą wymieszaną z parmezanem, szałwią i płatkami papryki.
5.Plasterki mięsa obtaczać w mące ( nadmiar strząsnąć, następnie w roztrzepanym jaju i na koniec w mieszaninie bułki i parmezanu. Smażyć na średnim ogniu aż kotleciki będą ładnie zrumienione z obu stron. Smacznego!
Komentarze