kotleciki z polędwiczki wieprzowej

4.5 (175 ocen)

Bardzo proste, bardzo szybkie i bardzo smaczne. W tym roku szałwia w ogródku rozrosła się do niebywałych rozmiarów. Więc używam jej do wszystkiego - i okazała się świetnym dodatkiem. Do panierki również. Bardzo polecam!

Składniki:

  • 500 g polędwiczki wieprzowej
    8 listków szałwii
    5 łyżek bułki tartej
    5 łyżek tartego parmezanu
    2-3 jajka
    1 łyżeczka papryki w płatkach
    sól, pieprz
    mąka
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Kotleciki z polędwiczki wieprzowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę umyć, osuszyć, oczyścić z błon. Pokroić na kawałki gr ok 2 cm.
  • 2. Kawałki mięsa włożyć między folię i rozbić na cienkie plastry. Posolić i popieprzyć z obu stron.
  • 3. Listki szałwii rozdrobnić w blenderze lub bardzo drobno posiekać. Wymieszać z tartą bułką, papryką i parmezanem.
  • 4. Do 3 misek nałożyć: mąkę, roztrzepane jaja, bułkę tartą wymieszaną z parmezanem, szałwią i płatkami papryki.
  • 5. Plasterki mięsa obtaczać w mące ( nadmiar strząsnąć, następnie w roztrzepanym jaju i na koniec w mieszaninie bułki i parmezanu. Smażyć na średnim ogniu aż kotleciki będą ładnie zrumienione z obu stron. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować