Kotleciki z ryżu i pieczarek z sosem pomidorowym

4.5 (187 ocen)

Zrobiłam je na piątkowy obiad. Ich zaletą jest nie tylko, to że są smaczne, ale również szybkie w przygotowaniu.

Składniki:

  • Kotleciki:
    1/2 szklanki ryżu
    1/2 pęczka zielonej pietruszki
    1/2 pęczka koperku świeżego
    4-5 pieczarek
    1 cebula
    1 jajko
    1 łyżka majonezu
    tłuszcz do smażenia
    sól, pieprz cytrynowy, wegeta

    Sos pomidorowy:
    250 ml przecieru pomidorowego
    2 ząbki czosnku
    1 cebula
    słodka śmietana
    tłuszcz do smażenia
    sól, pieprz, cukier, wegeta, oregano, zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos pomidorowy

Kotleciki z ryżu i pieczarek z sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki 1. Ryż ugotować. Pietruszkę zieloną i koperek drobno posiekać. Pieczarki pokroić w półplasterki, cebulę w drobną kostkę, przysmażyć razem na tłuszczu. Ryż połączyć z posiekanym koperkiem i pietruszką zieloną, jajkiem, pieczarami z cebulką, majonezem, dobrze wymieszać, przyprawić do smaku.
  • smażenie kotlecików 2. Z masy formować kotleciki, smażyć na tłuszczu.
  • 3. Sporządzić sos pomidorowy: Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, przyrumienić na łuszczu. Wlać przecier pomidorowy, dodać do smaku śmietanę słodką i przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i wegetą.
  • 4. Kotleciki podawać polane sosem pomidorowym.

Porady

Przygotowaną masę można wrzucić do malaksera i zblendować. Po czym uformować z niej kotleciki i usmażyć na tłuszczu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Przecier pomidorowy Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować