Kotleciki ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Lekko studzimy. Mielimy. Wsypujemy mąki, wbijamy jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy gładką masę. Formujemy wałek (śr. ok. 6 cm) i kroimy w 1-cm plastry.
2.Szpinak przebieramy, usuwamy zgrubiałe łodygi i myjemy. Następnie wsypujemy do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 2 minut. Odcedzamy,
przelewamy zimną wodą. Grubo kroimy.
3.Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oleju. Mieszamy ze szpinakiem. Doprawiamy i dusimy. Studzimy.
4.Na połowę ziemniaczanych placków nakładamy po łyżeczce farszu. Przykrywamy pozostałymi plackami i zlepiamy brzegi. Smażymy w rozgrzanym głębokim oleju.
5.Pozostały szpinak podgrzewamy. Dodajemy jogurt, mieszamy i gotujemy ok. 3 minut. Polewamy kotleciki.
Komentarze