Kotleciki ze szpinakiem

4.5 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 50 min

Miałam zamiar usmażyć placki z tartych ziemniaków, ale łatwiej było je ugotować i zmielić. Wygoda zwyciężyła, a danie jest znakomite.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    jajko
    3 łyżki mąki pszennej
    łyżka mąki ziemniaczanej
    1 kg szpinaku
    cebula
    ząbek czosnku
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotleciki ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Lekko studzimy. Mielimy. Wsypujemy mąki, wbijamy jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy gładką masę. Formujemy wałek (śr. ok. 6 cm) i kroimy w 1-cm plastry.
  • 2. Szpinak przebieramy, usuwamy zgrubiałe łodygi i myjemy. Następnie wsypujemy do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 2 minut. Odcedzamy,
    przelewamy zimną wodą. Grubo kroimy.
  • 3. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oleju. Mieszamy ze szpinakiem. Doprawiamy i dusimy. Studzimy.
  • 4. Na połowę ziemniaczanych placków nakładamy po łyżeczce farszu. Przykrywamy pozostałymi plackami i zlepiamy brzegi. Smażymy w rozgrzanym głębokim oleju.
  • 5. Pozostały szpinak podgrzewamy. Dodajemy jogurt, mieszamy i gotujemy ok. 3 minut. Polewamy kotleciki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak Ziemniaki

Notka redakcyjna

PP_06-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować