Kotleciki ziemniaczane z boczkiem

5 (182 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

pyszne, w smaku przypominają popularną babkę ziemniaczaną

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 840 gram ugotowanych ziemniaków z dnia poprzedniego
    200 gram wędliny, np. wędzony boczek i kiełbasa
    1 cebula
    1 jajko
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka posiekanego szczypiorku
    przyprawa uniwersalna lub sól i pieprz zmielony do smaku
    3łyżki kaszy manny
    3łyżki bułki tartej, ilość zależy od wilgotności masy ziemniaczanej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 czubata łyżka mąki pszennej
    Bułka tarta do panierki
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Kotleciki ziemniaczane z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotleciki ziemniaczane z boczkiem 1. Cebulę i wędlinę pokroić w kostkę, przesmażyć
    Wystudzić i zemleć razem z ziemniakami.
    Dodać pozostałe składniki , wymieszać doprawiając do smaku.
    Formować kotlety, panierować w bułce i obsmażyć na rumiano.
    Podać z barszczem czerwonym, sosem pieczarkowym oraz surówką. Ja miałam tylko sos czosnkowy, ale znacznie lepiej smakują z sosem pieczarkowym.
    Z tej porcji wyszło 14 kotlecików
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować