pyszne, w smaku przypominają popularną babkę ziemniaczaną
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
840 gram ugotowanych ziemniaków z dnia poprzedniego
200 gram wędliny, np. wędzony boczek i kiełbasa
1 cebula
1 jajko
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
przyprawa uniwersalna lub sól i pieprz zmielony do smaku
3łyżki kaszy manny
3łyżki bułki tartej, ilość zależy od wilgotności masy ziemniaczanej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżka mąki pszennej
Bułka tarta do panierki
Olej do smażenia
Kotleciki ziemniaczane z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i wędlinę pokroić w kostkę, przesmażyć
Wystudzić i zemleć razem z ziemniakami.
Dodać pozostałe składniki , wymieszać doprawiając do smaku.
Formować kotlety, panierować w bułce i obsmażyć na rumiano.
Podać z barszczem czerwonym, sosem pieczarkowym oraz surówką. Ja miałam tylko sos czosnkowy, ale znacznie lepiej smakują z sosem pieczarkowym.
Z tej porcji wyszło 14 kotlecików
Komentarze