Kotleciki ziemniaczane z mięsnym farszem

4.5 (142 ocen)

świetne na obiad. Bardzo puszyste

Składniki:

  • Składniki :

    1 kg ugotowanych ziemniaków,
    2 jajka,
    mąka ziemniaczana,
    sól.

    Składniki nadzienie :

    300 g karczku bez kości,
    3 marchewki,
    2 pietruszki,
    1/2 małego selera,
    2 cebule,
    2 łyżki oleju,
    3 ząbki czosnku,
    pieprz,
    sól,
    1 łyżeczka papryki chilli w płatkach,
    liść laurowy,
    ziele angielskie.

    Dodatkowe składniki :

    2 rozbełtane jajka,
    bułka tarta,
    olej.
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotleciki ziemniaczane z mięsnym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kotleciki 1. Przygotowanie kluski :

    Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Włóż do miski i wygładź. Podziel masę na 3 części. Jedną wyciągnij i w jej miejsce wsyp mąkę tak aby była równo z ziemniakami. Wbij jajka i wyrób jednolitą masę.
  • 2. Przygotowanie nadzienia :

    Mięso opłucz i zalej wodą. Wrzuć marchew, pietruszkę, seler, 1 cebulę, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut aż mięso będzie miękkie. Ostudź. Mięso potnij na mniejsze części. Zmiel wraz z marchewką. Na patelni rozgrzej olej i podaż cebulkę pokrojoną w kostkę oraz czosnek i chilli. Wrzuć do mięsa. Wymieszaj całość. Przypraw solą, pieprzem.
  • 3. Przygotowanie :

    Na dłoni uformuj niewielki placuszek z masy ziemniaczanej. Na środku ułóż farsz łyżkę farszu mięsnego. Zlep ze sobą boki tworząc placuszka. Obtocz w rozbełtanym jajku a następnie w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować