Kotleciki ziemniaczane z mięsnym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie kluski :
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Włóż do miski i wygładź. Podziel masę na 3 części. Jedną wyciągnij i w jej miejsce wsyp mąkę tak aby była równo z ziemniakami. Wbij jajka i wyrób jednolitą masę.
2.Przygotowanie nadzienia :
Mięso opłucz i zalej wodą. Wrzuć marchew, pietruszkę, seler, 1 cebulę, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut aż mięso będzie miękkie. Ostudź. Mięso potnij na mniejsze części. Zmiel wraz z marchewką. Na patelni rozgrzej olej i podaż cebulkę pokrojoną w kostkę oraz czosnek i chilli. Wrzuć do mięsa. Wymieszaj całość. Przypraw solą, pieprzem.
3.Przygotowanie :
Na dłoni uformuj niewielki placuszek z masy ziemniaczanej. Na środku ułóż farsz łyżkę farszu mięsnego. Zlep ze sobą boki tworząc placuszka. Obtocz w rozbełtanym jajku a następnie w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Komentarze