Kotleciki ziemniaczane z nutą koperkową

4.5 (193 ocen)

świetnie smakują z sosem grzybowym i nie tylko......

Składniki:

  • ugotowane ziemniaki
    mąka pszenna
    jajka
    olej
    sól i pieprz
    szczypiorek lub koperek (opcjonalnie)
    przyprawa uniwersalna (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotleciki ziemniaczane z nutą koperkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane i przynajmniej trochę przestudzone ziemniaki trzeba dobrze wycisnąć. Można tego dokonać na kilka sposobów:

    ręcznie ubić ugniatarką do ziemniaków (można pomagać sobie widelcem),
    Do wyciśniętych ziemniaków wbijamy jajka (mniej więcej jedno na 1kg ziemniaków), a następnie dosypujemy mąki. Ilość mąki zależy od własnych preferencji, kotlety są dobre zarówno jak wsypiemy kilka łyżek, jak również gdy dodamy mniej więcej 1/3 ilości ziemniaków (ja wolę dużo mąki). W pierwszym wariancie będą bardziej miękkie, bardziej ziemniaczane, można je krócej smażyć i chyba będą bardziej zdrowe. Drugi wydaje się być gorszy: zużywamy więcej mąki, więcej wyrabiamy, dłużej smażymy — jednak warto go przynajmniej raz wypróbować, żeby przekonać się czy smak nie zrekompensuje tego wszystkiego.

    Masę solimy, pieprzymy i przechodzimy do wyrabiania. Jeśli zdecydowaliśmy się na małą ilość mąki, można spróbować wymieszać wszystko łyżką. Przy większej ilość raczej nie obędzie się bez wyrabiania dwiema rękami.

    Z wyrobionego ciasta formujemy małe lub średnie kotlety, które obtaczamy w bułce. Dla ładnego efektu wizualnego (i chyba trochę lepszego smażenia) warto lekko ponacinać kotlety nożem w kratkę. Teraz nie pozostaje już nic innego jak smażenie i podawanie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować