Kotleciki ziemniaczane z sosem cebulowym

4.5 (189 ocen)

Kotleciki ziemniaczane o czosnkowej nucie otulone delikatnym sosem cebulowym. Prostota pełna smaku.

Składniki:

  • 500g ugotowanych zimnych ziemniaków,
    4 ząbki czosnku
    1 jajko
    około 1 szklanki mąki
    sól, pieprz

    Sos cebulowy:
    4 średnie cebule,
    0,5 l wody
    sól, pieprz
    mąką
    2łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Kotleciki ziemniaczane z sosem cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę, jajko, mąkę i przyprawy mieszamy.
  • 2. Formujemy kotleciki, obtaczamy w mącę.
    Smażymy na złoto, na dobrze rozgrzanej patelni z olejem.
  • 3. Sos:
    Cebulę obieramy, przekrawamy w pół i kroimy w plasterki.
    W rondelku roztapiamy masło, wrzucamy cebulę i szklimy. Dodajemy wodę przyprawy i gotujemy 20 minut. Odrobinę sosu wlewamy do kubka dodajemy do tego mąkę i roztrzepujemy by nie było grudek. Dodajemy do sosu. Gotujemy jeszcze 5 minut
  • 4. Kotleciki polewamy gotowym sosem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować