Kotleciki ziemniaczano jajeczne

4.5 (160 ocen)

Dzisiaj serwuję potrawy bez mięsa. Są to pyszne kotleciki ziemniaczane z gotowanymi jajkami. Bardzo smaczne i niecodzienne.

Składniki:

  • Na 11 szt. :
    - 600 g. ziemniaków + 1 łyżka soli
    - 6 jaj
    - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    - 4 łyżki mąki
    - 1 żółtko
    - 1 cebula
    - ok. 1/2 szkl. bułki tartej do obtoczenia
    - olej do smażenia
    - 1 łyżeczka soli
    - 1/2 łyżeczki pieprzu
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotleciki ziemniaczano jajeczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie ( 1 łyżka ). Odcedzić. Ostudzić.
    Jajka ugotować na twardo. Obrać.
    Ziemniaki i jajka przecisnąć przez praskę.
  • 2. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i zarumienić na osolonym oleju ( szczypta soli ). Dodać do farszu ziemniaczano jajecznego. Dodać posiekaną pietruszkę, mąkę, żółtko oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać.
  • 3. Formować małe kotleciki i obtoczyć w bułce tartej. Następnie układać na patelni z rozgrzanym olejem. Zarumienić po obu stronach.

Porady

Można podawać je z sosem grzybowym, pieczarkowym lub z pyszną ulubioną surówką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pietruszka Ziemniaki Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli posmakował Wam ten przepis, zobaczcie też inne przepisy na dania z jajek. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować