Kotlet de volaille z serem i pieczarkami. Nazwa mówi sama za siebie nic więcej nie trzeba mówić.
30 min
Składniki:
Składniki na 4 porcje:
2 piersi z kurczaka- wyjdą 4 kotlety,
curry,
mąka pszenna,
jajko,
sól,
pieprz,
2-3 listki natki pietruszki na jeden kotlet,
ok pół łyżeczki masła na jeden kotlet,
przyprawa do kurczaka,
olej do smażenia.
Farsz:
250 g pieczarek,
50 - 70 g żółtego sera,
pół małej cebuli,
sól,
pieprz,
Kotlet de volaille z serem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy pieczarki i jak zaczną puszczać sok delikatnie solimy i pieprzymy. Cebulę drobno siekamy i dodajemy do pieczarek i powoli dusimy aż odparuje sok, który puszczą pieczarki. Studzimy pieczarki, a ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Ser mieszamy z ostudzonymi pieczarkami i ewentualnie doprawiamy pieprzem i solą.
2.Kolety:
Pierś oczyszczamy, odkrawamy polędwiczki jeżeli posiada, tak aby powstał nam zgrabny płat mięsa. Każdą pierś kroimy wzdłuż na dwie części. Przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem, natomiast curry z jednej a z drugiej strony przyprawą do kurczaka. Rozbijamy na płasko (jeżeli nam się zrobi dziurka spokojnie zasklepi się podczas rolowania). Rozbite mięsko odkładamy na 15 min. aby przyprawy zaczęły "działać".
Następnie na każdym kawałku rozkładamy porcję farszu oraz masło. Zwijamy w rulon i dłońmi formujemy "ścisły" stożek. Rozkłócamy jajko ze szczypta soli, rozgrzewamy sporą ilość oleju tak, aby kotlet był zanurzony prawie do połowy.
Kotlety najpierw obtaczamy w mące, następnie w jajku i smażymy powoli na złoty kolor z każdej strony.
Porady
Rada: jeżeli zostanie nam farszu można go wykorzystać, np. do tostów, zapiekanek itp.
Komentarze