Kotlet mielony po szwedzku

4.5 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min

Dzięki wołowinie i burakom kotlet mielony ma niepowtarzalny smak.

  • 40 min

Składniki:

  • 1/2 kg mielonego mięsa wołowego
    mała cebula
    150 g buraczków pieczonych (można użyć całych ze słoika)
    3 żółtka
    2 łyżki kaparów
    100 ml soku z buraczków
    1/2 pęczka natki pietruszki
    olej
    2 łyżki mąki
    sól ,pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlet mielony po szwedzku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i drobno siekamy ,buraczki kroimy w małą kostkę. Do mięsa mielonego dodajemy cebulę ,buraczki ,żółtka ,sok oraz kapary. Doprawiamy solą i pieprzem ,wyrabiamy i wstawiamy do lodówki na ok. 20 min.
    Natkę pietruszki siekamy ,dodajemy do mięsa ,mieszamy i formujemy kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju ,osączamy przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C i pieczemy 15 min. Tłuszcz na którym kotlety się smażyły oprószamy mąką ,gotujemy kilka minut ,doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polewamy ziemniaki.
    Podałem z surówką z młodej kapusty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować