Moja mama nie przygotowywała tych kotletów, ale po obejrzeniu programu Masterchef Junior postanowiłam je przygotować. Jestem pewna, że powtórze ten przepis nie raz...
Składniki:
40 dag filetów drobiowych
1 jajo (żółtko i białko osobno)
1 pełna łyżeczka stopionego i schłodzonego masła
2 ząbki czosnku
1,5 - 2 łyżki tartej bułki
koperek
sól, pieprz
Kotlet pożarski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w kosteczkę lub zmielić w maszynce do mięsa na największych oczkach (ja delikatnie posiekałam w blenderze).
Do mięsa dodać zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, dokładnie wymieszać. Utrzeć żółtko z masłem, dodać do mięsa, wyrobić. Koperek posiekać, wsypać do masy, wymieszać.
Następnie do masy dodać tartą bułkę, wyrobić.
Białko ubić na sztywno, dodać do całości i delikatnie wymieszać łyżką. Zwilżonymi dłońmi z masy formować podłużne kotlety, obtaczać je najpierw w mące, potem w rozbełtanym jajku, a na końcu w tartej bułce.Smażyć na oleju lub maśle klarowanym na złoto z obu stron na małym ogniu.
Komentarze