Kotlet porowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Por - solo może nie jest wymarzoną potrawą, ale jako dodatek do sałatek czy nadzienia świetnie się sprawdza. Oto moja propozycja na niedzielny obiad

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 2 piersi kurze
    2 pory duże
    20 dag. boczek wędzony
    2 łyżki smalcu
    sól, pieprz, gotowa panierka pikantna, jajko,

Kotlet porowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi kurze opłukać, oczyścić, podzielić na kotlety. Lekko rozbić tak aby móc formować z nich roladki.
  • 2. Por kroimy na paski. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki smalcu i wrzucamy pokrojony w drobną kostkę boczek wędzony. Dodajemy por, całość przygotowujemy pod pokrywką przez około 10-15 minut (aż do miękkości)
  • 3. Przygotowany farsz wykładamy na kotlet i zawijamy w roladę.
  • 4. Do jednej miski wlewamy jajko (roztrzepujemy) solimy i pieprzymy; do drugiej miski wsypujemy panierkę.
  • 5. Roladkę moczymy w jajku, następnie w panierce znów w jajku i znów w panierce.
  • 6. Smażymy obustronnie na rozgrzanym oleju z każdej strony

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy