Kotlet z 3 surówkami i frytkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy kotlety:
Kotlety dokładnie roztłuc tłuczkiem, odwracając co jakiś czas. Grubość kotletów zależy od indywidualnych upodobań, ale powinny mieć około 5 mm.
Oprószyć mięso solą i pieprzem, odstawić.
Jajko dobrze roztrzepać widelcem w głębokim talerzu. Do drugiego talerza wsypać mąkę, a do trzeciego bułkę tartą.
Obtaczać kotlety porządnie w mące, następnie zanurzać w jajku i na koniec panierować w bułce tartej. Zawsze strząsać nadmiar panierki.
W dużej patelni rozgrzać olej i kłaść kotlety na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złocisty kolor na niezbyt dużym ogniu. Usmażone kotlety odkładać w ciepłe miejsce, żeby nie wystygły przed podaniem.
Kotlety kładziemy na frytkach.
2.Surówka z kapusty białej,zielonego ogórka, kukurydzy:
Składniki
kapusta pekińska (ok 500g)
kawałek zielonego ogórka
puszka kukurydzy
1 średnia czerwona cebula
ok 6 łyżek oliwy z oliwek
2 średnie ząbki czosnku
3 łyżki soku z cytryny
czubata łyżka lubianej musztardy (u mnie przeważnie mieszanka z dodatkiem francuskiej)
po 3 czubate łyżki natki pietruszki i koperku (z mrożonki aktualnie)
sól i pieprz ziołowy/ lub inny/ do smaku
Wykonanie
Kapustę kroję na pół, myję, wytrząsam wodę i kroję w dość cienkie paseczki, końce odrzucam. Dodaję obrany, pokrojony w półplasterki ogórek, cebulę pokrojoną w kostkę i odsączoną na sitku kukurydzę.
W miseczce rozcieram czosnek z oliwą, dodaję sok z cytryny i musztardę, mieszam z posiekaną zieleniną. Polewam dressingiem sałatkę, mieszam, posypuję kilkoma szczyptami soli i pieprzu ziołowego. Surówka przed konsumpcję powinna postać ok 20 min, wtedy smaki się przegryzają, ogórek puszcza sok, dzięki temu jest bardziej wilgotna, rześka.
3.Sałatka z kapusty pekińskiej, pomidorów, kukurydzy:
Składniki
kapusta pekińska
3 ogórki świeże
3 duże pomidory
1 cebula, 1 jabłko
kukurydza konserwowa
koper, przyprawy do smaku
Można dodać ser feta
Etapy przygotowania
1
Kapustę pekińską pokroić.Dodać pokrojone w kostkę ogórki,pomidory,cebulkę i jabłko.Następnie dodać kukurydzę. Dodać posiekany koper i wszystko dokładnie wymieszać.Doprawić do smaku.
4.Surówka z czerwonej kapusty i jabłka:
Składniki:
czerwona kapusta
jabłko
cebula
ocet
cukier
sól, pieprz
Wykonanie:
Kapustę oczyszczam z zewnętrznych liści i drobno szatkuję.
Zalewam zimną, osoloną wodą z odrobiną octu i gotuję do miękkości.
Odcedzoną kapustę skrapiam octem i schładzam.
Dodaję starte na grubej tarce jabłko i drobno posiekaną cebulę.
Całość dokładnie mieszam.
Doprawiam do smaku solą, pieprzem i cukrem.
5.Smażymy frytki wlewamy olej do małego garnuszka.I wyciągamy je na papierowy ręcznik.
Komentarze