Kotlety mielone faszerowane pieczarkami

4.49 (185 ocen)

To ciekawe urozmaicenie zwykłych mielonych kotletów. Są pyszne – zarówno na ciepło, jak i na zimno. Są sycące, a ich zrobienie nie zajmie wiele więcej czasu.

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
    1 jajko
    1 średnia cebula, drobno skrojona
    2 zmiażdżone ząbki czosnku
    1 czerstwa bułka namoczona w wodzie

    Farsz:
    2 małe cebule
    10-15 świeżych pieczarek
    natka pietruszki

    sól, pieprz
    bułka tarta do obtoczenia kotletów
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (185 ocen)

Kotlety mielone faszerowane pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone przekładamy do większego naczynia, dodajemy jajko, namoczoną-wyciśniętą bułkę, czosnek, cebulę i sól, pieprz do smaku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  • pieczarki 2. 2 małe cebule drobno kroimy, smażymy na oleju. Gdy się zeszklą, dodajemy obrane, drobno pokrojone pieczarki, doprawiamy solą i odrobiną pieprzu.
  • pieczarki 3. Natkę pietruszki drobno kroimy, dodajemy do pieczarek. Mieszamy. Całość chwilę dusimy.
  • mielone 4. Porcje przygotowanego mięsa, rozkładamy w dłoni, dodajemy na środek odrobinę pieczarek i składamy kotlet, sklejając boki. Obtaczamy uformowane mięso w bułce tartej.
    Smażymy na oleju, z obu stron, do uzyskania złotego koloru.

Porady

Podajemy ciepłe z ziemniakami, ryżem, kaszą z surówką. Można również zjeść je zimne z pieczywem. Polecam.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować