kotlety mielone po mojemu

0 (0 ocen)

  • 60 min

moje potrawy są często wynikiem eksperymentów. tak jest i tym razem. przepis był wynikiem tak zwanego "czyszczenia lodówki" i na stałe zagościł w naszym domowym menu

  • 60 min

Składniki:

  • 1kg mięsa mielonego z szynki ,
    1 jajko,
    1/2 dużej cebuli (lub 1 mała cebula)
    1 ogórek konserwowy,
    2 łyżki stołowe musztardy chrzanowej
    1/4 szklanki bułki tartej
    1 łyżeczka przyprawy "grill klasyczny"
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    2 ząbki czosnku (starte)
    2 płaski łyżeczki vegety
    10 dag sera gouda
    olej do smarzenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety mielone po mojemu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso i ser 1. do miski wrzucić mięso mielone i starty na drobnych oczkach ser.
  • 2. cebulę, ogórka, jajko, czosnek, musztardę i przyprawy miksujemy w blenderze (do uzyskania konsystencji pasty).
  • 3. Pastę dodać do mięsa i wyrabiać aż wszystkie składniki się połączą. dodawać stopniowo bułkę tartą (do momentu aż będzie można swobodnie formować kotlety).
  • 4. odstawiamy masę do lodówki na ok. 30 min (by wszystkie smaki się ze sobą "przegryzły"
  • kotlety na patelni 5. po 30 min. formujemy kotlety i smażymy na rozgrzanym tłuszczu (najpierw na większym ogniu by się przyrumieniły , później zmniejszając ogień by doszły w środku.

Porady

jeżeli nie ma się blendera można ogórek i cebulę drobniutko posiekać lub zetrzeć na tarce

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować