6 zwykłych suchych wafli kwadratowych lub prostokatnych
1 kg mielonego mięsa
czosnek,sól i pieprz
1 jajko do mięsa
3-4 jaja do panierki
2 łyżki śmietany
bułka tarta do panierki
tłuszcz do smażenia
Kotlety mielone w waflach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso z jajkiem i przyprawami wyrobić bardzo dokładnie.Posmarować wafel cieniutko tyle by przykryty był w całości wafel,przykryć drugim,docisnąć.Tak samo zrobić z resztą wafli i mięsa.Po przykryciu ostatnim waflem przykrywamy całość ściereczką bawełnianą ,kładziemy na nią deskę i stawiamy coś ciężkiego np.miskę z wodą na 15 do 20 minut by wafle wsiąkły w mięso.Całość pokroić na krzyż,wyjdzie 4 kwadraty a następnie te kwadraty kroimy rownież na krzyż i mamy 16 kotletów.Panierować w roztrzepanym jajku ze śmietaną z dodatkiem soli i bułce tartej i smażymy .
Porady
Pyszne na ciepło,dobre na zimno,może być jako danie główne lub dodatek do innych potraw,super do barszczyku czerwonego
Komentarze