Kotlety mielone w waflu

5 (187 ocen)

  • 35 min

Alternatywa dla zwykłego mielonego i niezła gratka dla dzieciaków.

  • 35 min

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
    2 jajka
    majeranek
    sól
    pieprz
    chili

    dodatkowo:
    3 jajka
    ok 8 kromek chrupkiego pieczywa
    olej do smażenia
    1 łyżeczka masła
    2 wafle tortowe kwadratowe
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Kotlety mielone w waflu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięso mieszamy z przyprawami i jajkami 1. Mięso dokładnie mieszamy z jajkami i przyprawami. Powinno mieć rzadką konsystencję.
  • Chrupkie pieczywo wałkujemy na proszek. 2. Wafle kroimy na 4 części. Chrupkie pieczywo wałkujemy na drobny proszek.
  • 3. Mięso dzielimy na 4 równe części. Rozkładamy na waflach. rozprowadzamy po całej powierzchni. Przykrywamy drugim waflem.
  • Opanierowane kotlety obsmażamy z obu stron. 4. Tak przygotowane kotlety panierujemy w jajku i chrupiącym pieczywie. Obsmażamy na oleju z obu stron około 2 minuty.
  • Zapiekamy z odrobiną masła. 5. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Usmażone już kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierchu kładziemy masło. Zapiekamy 10 minut.
    Podajemy z dowolnymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Jajka Mięso Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować