kotlety mielone z ziołami i parmezanem

4.5 (195 ocen)

Nie miałam tego dnia ochoty na gotowanie. Kotlety mielone okazały się dobrym rozwiązaniem. Żeby je nieco urozmaicić, dodałam do mięsa dużo świeżego koperku i pietruszki, a do bułki w której je panierowałam, dodałam tarty parmezan. Wyszły smaczne, nieco inne od tradycyjnych, kotlety. Polecam !

Składniki:

  • ok 16 kotletów
    1000 g mielonego mięsa wieprzowo- wołowego ( u mnie karkówka i łopatka )
    2 - 3 cebule
    2 jajka
    1 czerstwa bułka, lub zamiennie bułka tarta (pół na pół)
    sól
    pieprz
    pęczek posiekanej pietruszki i pęczek koperku
    parę ząbków czosnku (posiekanego lub startego) lub czosnek granulowany
    2 łyżki sosu sojowego
    masło i olej do smażenia
    bułka tarta do obtoczenia + tarty parmezan
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety mielone z ziołami i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku, po ok 10 minutach odcisnąć.
  • 2. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle, na małym ogniu, aż się zezłoci.
  • 3. W misce wymieszać mięso, jajka, odciśniętą bułkę, zioła i przyprawy. Dobrze wyrobić. Uformować owalne kotlety, obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z parmezanem.
  • 4. Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron na rumiano, pilnując, by się nie przypaliły. Można patelnię z kotletami przykryć pokrywką i smażyć jeszcze na małym ogniu przez ok 2 minuty, aby kotlety nie były surowe w środku. Smacznego!

Porady

mięso mieliłam sama. Zajmuje to niewiele czasu a chyba jednak wolę wiedzieć co mam w kotletach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Wieprzowina Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować