Kotlety mielone z borowikami

4.5 (159 ocen)

  • 20 min

Ciekawa forma podania zwykłych mielonych, najlepiej smakują borowiki.

  • 20 min

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego wieprzowego
    1 cebula
    1 jajko
    0,5 kg borowikó świeżych lub mrożonych
    bułka tarta
    przyprawa do mięsa mielonego
    pieprz
    sól
    olej do smażenia
    masło
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety mielone z borowikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Grzyby świeże oczyścić ,umyć i pokroić w plastry. Mrożone rozmrozić.Udusić na 2 łyżkach masła.
    2.Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na odrobinie oliwy.
    3.Mięso wymieszać z przestudzoną cebulą i jajkiem. Doprawić do smaku przyprawą i ewentualnie jeszcze pieprzem.
    4.Jeśli masa jest za mało zwarta dodać bułki tartej.
    5.Mięso dobrze wyrobić, formować w dłoni kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
    6.Usmażone kotleciki włożyć do brytfanki i obłożyć grzybami i dusić razem przez 10-15 minut.

Porady

Można użyć inne grzyby leśne, np. podgrzybki, brzozaki lub kurki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować