0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej
2 małe cebule
pół czerwonej papryki
garść orzechów włoskich
jajko
3 łyżki bułki tartej
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki pieprzu
łyżeczka ziół prowansalskich
olej kokosowy
Kotlety mielone-zdrowsza wersja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso przekładamy do miski,dodajemy paprykę pokrojoną w kosteczkę.Cebule drobno kroimy i smażymy na łyżeczce oleju kokosowego.Gdy cebulka się zeszkli zdejmujemy z ognia i studzimy lekko-dodajemy do mięsa.Chwilę wyrabiamy a następnie dodajemy drobno posiekane orzechy,jajko,bułkę tartą,sól,pieprz i zioła.Dobrze wyrabiamy i uklepujemy kotlety.Na patelni rogrzewamy łyżkę oleju kokosowego.Na gorący olej kładziemy kotlety(nie panierujemy ich) i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Smacznego
Porady
Bardzo dobrze smakują z dodatkiem domowych buraczków.
Komentarze