Kotlety mielone ze szpinakiem w sosie kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser pokroić w małą kosteczkę, dodać do mięsa, wymieszać 2 łyżkamii manny i 3 łyżeczkami jogurtu. Doprawić solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem,przyprawą do mielonego. Masę mięsno-serową wyrobić jak zwykłe mielone, odstawić, manna zbierze wilgoć i masa mięsna zgęstnieje
2.Łyżkę masła rozgrzać na patelni, udusić na nim brykiet z posiekanymi 2 ząbkamii czosnku przez 10 min, zdjąć pokrywkę, posolić, wymieszać i smażyć odkryte na małym ogniu żeby odparowało. Potem zawartość patelni ostudzić
3.Z mięsa formować kolki, rozpłaszczać na dłoni, kłaść na na środek łyżkę farszu szpinakowego, przykrywać drugim mięsnym plackiem i sklejać. Obtaczać w reszcie manny, smażyć na złoto na rozgrzanym oleju
4.w rondlu rozpuścić masło, przesmażyć oczyszczone kurki. Kiedy grzybki zmiękną nieco, podlać je bulionem, zagotować, dodac zahartowany jogurt, wyciśnięty ząbek czosnku, doprawić do smaku solą pieprzem i tymiankiem. Dusić 10 minut. Dodać łyżkę mąki rozrobionej z wodą, wymieszać, gotować parę minut, na koniec dodać posiekaną natkę.
Komentarze