Gołąbki jarskie bez zawijania z pieczarkami

4.96 (165 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Specjalnie dla córki wymyśliłam, to danie bezmięsne. Dla jaroszy w sam raz, bo syte i smaczne. Polecam serdecznie

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1/2 kg kapusty białej młodej
    1/2 kg pieczarek
    2 jajka
    20 dag ryżu
    1 duża cebula
    1 duży ząbek czosnku
    3 łyżki kaszy manny
    3 łyżki bułki tartej do masy
    bułka tarta do obtaczania
    sól, pieprz czarny, przyprawa uniwersalna- do smaku
    masło klarowane do smażenia
    mały koncentrat pomidorowy
    śmietana, mąka- na sos
Wystaw ocenę:

4.96 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Gołąbki

Gołąbki jarskie bez zawijania z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • poszatkowana kapusta biała 1. Kapustę białą szatkujemy, solimy. Odstawiamy na chwilkę do zmięknięcia.
  • przesmażanie pieczarek z cebulką 2. Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę. Tak samo kroimy cebulkę. Przesmażamy razem na maśle.
  • ryż na sypko 3. Gotujemy ryż na sypko w osolonej wodzie.
  • składniki na gołąbki jarskie bez zawijania 4. Wszystkie składniki łączymy razem i krótko wyrabiamy: kapustę, pieczarki, ryż, jajka, kaszę mannę, bułkę tartą. Przyprawiamy wyraziście do smaku.
  • panierowanie gołąbków bez zawijania 5. Formujemy większe kotlety. Obtaczamy w bułce tartej.
  • obsmażanie kotlecików- gołąbków bez zawijania 6. Obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano.
  • duszenie gołąbków jarskich bez zawijania 7. W rondlu mieszamy 4 szklanki wody z koncentratem pomidorowym.
    Wkładamy doń usmażone kotlety.
    Dusimy ok. 45 min. na małym ogniu. Sprawdzamy, aby ich nie rozgotować.
    Pod koniec duszenia sos doprawiamy do smaku, zaprawiamy mąką ze śmietaną.
    Gdy kapusta młoda gołąbki szybciej są gotowe.
  • gołąbki jarskie bez zawijania 8. Podajemy na gorąco z pieczywem, młodymi ziemniaczkami- na obiad lub przystawkę.
  • gołąbki jarskie bez zawijania 9. Smacznego życzę :)

Porady

Masa na kotlety nie może być wolna, luźna. Korygujemy ją bułką tarta, dosypując powoli. Do zagęszczenia masy na kotlety możemy użyć jajek na twardo, posiekanych. Aby łatwo formować kotleciki moczymy dłonie w zimnej wodzie. W sezonie można pieczarki zastąpić świeżymi grzybami. Sos pomidory możemy zastąpić musztardowym lub chrzanowym. Danie można odgrzewać i zamrażać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować