Kotlety drobiowe

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Podane z ulubionymi dodatkami, sprawdzą się jako danie obiadowe.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - filety z piersi kurczaka: 80 dekagramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - pieczarki: 25 dekagramów
    - natka pietruszki: 0.5 pęczka
    - curry: 0.5 łyżeczki
    - sól, pieprz (opcjonalnie): 1 łyżeczka
    - bułka tarta: 6 łyżek

    - bułka tarta (do panierowania, opcjonalnie): 0.5 szklanki

    - olej do smażenia (opcjonalnie): 0.5 szklanki

Kotlety drobiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę, usmażyć. Dodać umyte i pokrojone w plasterki pieczarki. Dusić do miękkości.
  • 2. Natkę posiekać.
  • 3. Filety umyć, osuszyć, odciąć błonki. Tak przygotowane mięso zmielić w maszynce.
  • 4. Do zmielonego mięsa dodać przestudzone pieczarki i cebulę, natkę, rozmącone jajko, bułkę tartą oraz curry, sól i pieprz. Dobrze wyrobić masę.
  • 5. Uformować kotlety, każdy obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron do zrumienienia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy