Kotlety drobiowe z czerwoną soczewicą i miętą

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pyszne kotlety drobiowo soczewicowe, dodatek mięty jest doskonały.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka (ok.240g)
    100 g czerwonej soczewicy
    1 ząbek czosnku
    5-6 listków świeżej lub 1/2 łyżeczki suszonej mięty
    2 łyżki otrębów
    1 łyżeczka startego świeżego imbiru
    sól, pieprz

Kotlety drobiowe z czerwoną soczewicą i miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę gotujemy w niewielkiej ilości wody (ok.250ml) przez około 10 minut do wyparowania wody. Solimy pod koniec gotowania, gdy soczewica jest już miękka. Pierś kurczaka mielimy, dodajemy ugotowaną soczewicę i mieszamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną miętę, otręby i starty imbir. Doprawiamy solą i pieprzem.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stC przez ok. 10-15 min. (możemy też podsmażyć na patelni)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy