Kotlety drobiowe z brokułami i bazylią

0 (0 ocen)

  • 45 min

Filet z kurczaka wcale nie musi być nudnym daniem...

  • 45 min

Składniki:


  • podwójny filet z piersi kurczaka
    pół brokuła
    ok. 2 łyżki startego na drobnej tarce sera żółtego
    1 mała cebula
    2 ząbki czosnku
    garść posiekanego koperku
    garść świeżych liści bazylii
    łyżeczka przyprawy typu vegeta
    sól, pieprz
    łyżka jogurtu naturalnego
    2 jajka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety drobiowe z brokułami i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuł dokładnie myjemy, dzielimy na różyczki i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy ok. 7 minut. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
    Filet kroimy w kostkę i wkładamy do miseczki. Dodajemy posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na drobnej tarce ser, koperek, jogurt i przestudzony brokuł. Bazylię rozrywamy w rękach (nie kroimy jej nożem!) aby wydobyć jej cudowny smak i dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy solą, pieprzem i vegetą.Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
    W osobnym naczyniu mieszamy jaja z mąką i łączymy z kurczakiem ale dopiero na chwilę przed smażeniem.
    Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy kotlety z dwóch stron na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Filet z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować