Kotlety gryczane w warzywnym sosie

0 (0 ocen)

  • 45 min

Chrupiące kotleciki z kaszy gryczanej w warzywnym sosie, mogą stanowić obiad nie tylko dla wegetarian.

  • 45 min

Składniki:

  • Na kotlety:
    100 g ugotowanej kaszy gryczanej
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    100 g fety
    1 jajko
    1 łyżka startego parmezanu
    1-2 łyżki bułki tartej
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa
    olej do smażenia

    Na sos warzywny:
    100 g pieczarek
    1/2 czerwonej papryki
    1 por
    150 g słodkiej śmietanki
    2 łyżki masła
    natka pietruszki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Sos warzywny

Kotlety gryczane w warzywnym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotlety gryczane 1. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj w kostkę. Usmaż na patelni. Kaszę wsyp do miski, dodaj pokruszoną fetę, jajko, parmezan, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Jeśli kotlety nie chcą się dobrze formować, dodaj trochę bułki tartej, ale też nie zbyt dużo, bo kotlety będą za suche. Uformowane kotleciki smaż na rozgrzanym tłuszczu, aż się zezłocą.
  • Sos warzywny 2. Por oczyść, przekrój wzdłuż i pokrój w talarki. W garnku rozgrzej masło, wrzuć por i zekszlij go. Pieczarki oczyść, pokrój w kawałki, paprykę w paski. Dodaj do pora, przesmaż krótko aż pieczarki puszczą wodę. Całość zalej śmietanką i pogotuj z 5 minut. Możesz sos zagęścić lekko mąką. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Pieczarki Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować