Kotlety gryczane w warzywnym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek obierz, posiekaj w kostkę. Usmaż na patelni. Kaszę wsyp do miski, dodaj pokruszoną fetę, jajko, parmezan, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Jeśli kotlety nie chcą się dobrze formować, dodaj trochę bułki tartej, ale też nie zbyt dużo, bo kotlety będą za suche. Uformowane kotleciki smaż na rozgrzanym tłuszczu, aż się zezłocą.
2.Por oczyść, przekrój wzdłuż i pokrój w talarki. W garnku rozgrzej masło, wrzuć por i zekszlij go. Pieczarki oczyść, pokrój w kawałki, paprykę w paski. Dodaj do pora, przesmaż krótko aż pieczarki puszczą wodę. Całość zalej śmietanką i pogotuj z 5 minut. Możesz sos zagęścić lekko mąką. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Komentarze