Kotlety gryczane z dynią i filetem

0 (0 ocen)

Bardzo lubię tego typu obiadki- kotleciki robi się prosto i szybko. Dodatkowo do ich przygotowania można dodać swoje ulubione warzywa. W takim wydaniu kasza gryczana smakuje pysznie!

Składniki:

  • Składniki na 6 porcji (ok 15 sztuk):
    • 1 szklanka kaszy gryczanej,
    • 350 gram dyni (waga po obraniu),
    • 1 podwójny filet z kurczaka,
    • pęczek natki pietruszki,
    • olej,
    • świeżo mielona sól morska,
    • świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • 2 duże jajka,
    • 2,5 łyżki mąki,
    • 3 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety gryczane z dynią i filetem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ugotowana kasza 1. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Ugotowaną studzimy.
  • przygotowanie dyni 2. Dynie kroimy w kostkę. Oprószamy ją przyprawami, skrapiamy olejem i pieczemy na pół miękko w 180°C. Gotową studzimy.
  • gotowe składniki 3. Mięso kroimy w kostkę i przyprawiamy. Natkę pietruszki drobno siekamy.
    Tak przygotowane składniki umieszczamy w jednej misce. Dodajemy do nich jajka, mąkę i bułkę tartą. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku
  • gotowe ciasto 4. Cześć dyni w trakcie mieszania powinna się rozpadać i połączyć z kaszą.
  • smażenie 5. Na patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą łyżki wykładamy porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz, formując zgrabne placuszki. Kotleciki smażymy z dwóch stron do zrumienienia. Gotowe odsączany z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Kasza gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować