Bardzo lubię tego typu obiadki- kotleciki robi się prosto i szybko. Dodatkowo do ich przygotowania można dodać swoje ulubione warzywa. W takim wydaniu kasza gryczana smakuje pysznie!
Kotlety gryczane z dynią i filetem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Ugotowaną studzimy.
2.Dynie kroimy w kostkę. Oprószamy ją przyprawami, skrapiamy olejem i pieczemy na pół miękko w 180°C. Gotową studzimy.
3.Mięso kroimy w kostkę i przyprawiamy. Natkę pietruszki drobno siekamy.
Tak przygotowane składniki umieszczamy w jednej misce. Dodajemy do nich jajka, mąkę i bułkę tartą. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku
4.Cześć dyni w trakcie mieszania powinna się rozpadać i połączyć z kaszą.
5.Na patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą łyżki wykładamy porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz, formując zgrabne placuszki. Kotleciki smażymy z dwóch stron do zrumienienia. Gotowe odsączany z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy na ciepło.
Komentarze