Kotlety jaglane z pieczarkami

4.5 (200 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min

Kasza jaglana często gości na moim talerzu. Tym razem postanowiłam poeksperymentować z nią w wersji na wytrawnie. Do kaszy jaglanej dodałam pieczarki, tymianek, przyprawy i tak oto powstały te pyszne i zdrowe kotleciki wegetariańskie. Pycha!

  • 45 min

Składniki:

  • - 8 łyżek kaszy jaglanej,
    - 30 dag pieczarek,
    - średnia cebula,
    - białko jaja,
    - ok. 1 łyżki mąki pszennej,
    - łyżka świeżego, posiekanego tymianku,
    - słodka mielona papryka,
    - sól, pieprz,
    - olej.
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Placki

Kotlety jaglane z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (ok. 15-18 minut, w zależności od chłonności ziaren kaszy). Jeżeli kasza nie wchłonęła całej wody, dokładnie ją odsączamy. Ugotowaną kaszę studzimy.
  • 2. Pieczarki oczyszczamy, kapelusze kroimy na cienkie plasterki, zaś nóżki w drobną kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
    W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę, smażymy ok. 2 minut, a następnie dodajemy pieczarki, oprószamy słodką papryką, podlewamy 3-4 łyżkami wody i podduszamy do momentu aż pieczarki będą złociste (5-7 minut). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy posiekany tymianek, mieszamy.
  • 3. Przesmażone pieczarki studzimy, a następnie dodajemy je do kaszy wraz z mąką i białkiem jajka. Mieszamy do uzyskania ciasta o konsystencji bardzo gęstej śmietany. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, odstawiamy na 10 minut.
  • 4. Patelnię smarujemy olejem (najlepiej za pomocą silikonowego pędzelka), rozgrzewamy. Kładziemy na niej porcje ciasta, formując zgrabne kotleciki. Smażymy z obu stron na złoty kolor (po ok. 3-4 minuty z każdej strony).
    Podajemy na sałacie.

Porady

1) Do masy na kotleciki, zamiast tymianku można dodać rozmarynu lub natki pietruszki. 2) Te kotleciki można także smażyć w większej ilości tłuszczu, wtedy jednak będą one bardziej kaloryczne i należy koniecznie osączyć je na papierowym ręczniku. 3) W wersji wegańskiej należy zrezygnować z białka jaja i zastąpić je łyżką siemienia lnianego namoczonego w 3 łyżkach wody przez ok. 1 godzinę oraz dodać do ciasta łyżeczkę mąki ziemniaczanej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Kasza jaglana Pieczarki Tymianek Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować